Milieubewust eten

Milieubewust eten

Milieubewust eten

Eten en drinken zorgt voor 20 tot 30 procent van onze milieubelasting. Met je keuzes in de supermarkt en keuken kun je veel verschil maken voor het milieu. Ben jij goed bewust van wat je koopt en kookt?

Groenten in de hoofdrol

Met groenten in de basis scoor je voor het klimaat. Want groenten zijn niet alleen gezond en lekker, maar ook beter voor het klimaat dan vlees.

Onnodig voedsel weggooien is zonde voor het milieu en je portemonnee. Omdat het steeds om kleine beetjes gaat kun je voedselverspilling snel onderschatten. De kleine en grote beetjes tellen op tot gemiddeld 50 kilo weggegooid goed voedsel per jaar. Dat komt neer op 150 euro weggooien. Je kunt meer besparen dan je denkt.

Vlees is een belangrijke bron van eiwitten, maar niet de enige. Sta even stil bij jouw keuze, want die heeft veel effect op het milieu. Plantaardige eiwitrijke producten (zoals groenteburgers en tofu) belasten het milieu het minst. Van alle soorten vlees hebben rund- en lamsvlees de hoogste milieu-impact.

Tien principes van Fair Trade

In veel ontwikkelingslanden worden levensmiddelen voor rijkere landen geproduceerd. Op grote plantages werken mensen soms onder slechte omstandigheden en tegen een laag loon. Producten zoals koffie, thee, cacao, soja en palmolie komen vaak uit ontwikkelingslanden. Naast de algemene milieuproblemen van landbouw, kent landbouw in deze landen ook specifieke problemen. Enkele daarvan zijn het kappen van bos voor landbouwgrond, erosie en verlies van biodiversiteit. Soms wordt ook onverantwoord omgegaan met bestrijdingsmiddelen. Daarnaast komen kinderarbeid en slechte arbeidsomstandigheden regelmatig voor.

Biologisch of gangbaar: wat is beter voor het milieu? Op sommige punten scoort biologische landbouw beter, op andere juist minder goed. Biologische boeren gebruiken geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen: dat is beter voor het milieu. Maar voor biologische landbouw en veeteelt is meestal wel meer grond nodig, die dan niet meer gebruikt kan worden voor natuur of voor producten die het milieu minder belasten. De biologische teelt stelt geen eisen aan energieverbruik (bijvoorbeeld voor het verwarmen van kassen en vervoer), watergebruik en afvalbeheer. Op die punten is biologisch dus niet per se beter dan gangbaar: het hangt af van de boer of teler.

Uitstoot voeding en vervoer

Hoe klimaatbewust ben jij eigenlijk? Doorloop de 10 vragen en ontdek hoeveel je echt weet over de impact van je keuzes in het dagelijks leven op het klimaat. Ben je een echte klimaatexpert of sta je voor aap? Klimaatquiz.

Bron: Milieu Centraal